Strona: Naukowcy z WMiFS wśród 2% najbardziej wpływowych uczonych na świecie / Wydział Matematyki i Fizyki Stosowanej

logo_jpg32024.jpg

Naukowcy z WMiFS wśród 2% najbardziej wpływowych uczonych na świecie

2023-11-15
, red.  Urszula Bednarz

Kilkunastu naukowców z Politechniki Rzeszowskiej znalazło się na liście 2% najbardziej wpływowych uczonych na świecie, których prace były najczęściej cytowane przez innych autorów z ich dyscyplin i subdyscyplin. Tak wynika z zestawienia opracowanego przez Stanford University we współpracy z wydawnictwem naukowym Elsevier i firmą SciTech Strategies, prezentującego autorów publikacji najczęściej cytowanych w literaturze naukowej.

Zestawienie obejmuje prawie 210 tys. naukowców z 22 dyscyplin podzielonych na 174 bardziej szczegółowych dziedzin. Na prestiżowej liście 2% autorów publikacji, na które najchętniej powołują się inni uczeni, znaleźli się naukowcy z naszego wydziału.

Ocena naukowców pod względem całokształtu kariery naukowej:

  • prof. dr hab. Józef Banaś, Katedra Analizy Nieliniowej,
  • prof. dr hab. Aleksandr Linkov, Zakład Modelowania Matematycznego.

Ocena naukowców pod względem cytowań w 2022 r.:

  • dr hab. inż. Gaweł Żyła, prof. PRz, Katedra Fizyki i Inżynierii Medycznej,
  • prof. dr hab. Józef Banaś, Katedra Analizy Nieliniowej.

W ocenie dorobku naukowców zostały uwzględnione publikacje ze wszystkich dziedzin badań, które ukazały się do 1 października 2023 r. Lista została opracowana na podstawie kompleksowej oceny dorobku naukowego uczonych z całego świata i wyliczeniu złożonego indeksu bibliometrycznego (tzw. C-score), uwzględniającego m.in. takie kryteria, jak: liczba cytowań niezależnych, indeks Hirscha czy miejsce i rolę autora wśród współautorów.

Panom Profesorom serdecznie gratulujemy!

Powrót do listy aktualności

Nasze serwisy używają informacji zapisanych w plikach cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na używanie plików cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki, które możesz zmienić w dowolnej chwili. Więcej informacji odnośnie plików cookies.

Akceptuję