Strona: Pierwsze wykłady otwarte na WMiFS z cyklu Via-Carpatia już za nami / Wydział Matematyki i Fizyki Stosowanej

Pierwsze wykłady otwarte na WMiFS z cyklu Via-Carpatia już za nami

2022-11-28

Od listopada pracownicy naszego Wydziału podjęli wyzwanie poprowadzenia wykładów otwartych dla uczniów szkół średnich w ramach działania „Z technikum na politechniki". Ta inicjatywa jest częścią projektu MEiN „Via Carpatia" mającego na celu wsparcie kształcenia technicznego w Polsce wschodniej.

Wykłady zostały zainaugurowane 16 listopada 2022 r. przez dr Pawła Witowicza, który zapoznał uczniów z rekurencjami liniowymi. Kolejnym wykładowcą był dr inż. Marcin Kowalik, który w interesujący sposób zapoznawał uczniów z otaczającą nas promieniotwórczością i jego detekcją. W wykładach uczestniczyli uczniowie II Liceum Ogólnokształcącego z Mielca. Po wykładach mieli okazję zapoznać się z pracowniami fizycznym w KFiIM, gdzie w przyszłości będą mieć możliwość przeprowadzenia eksperymentów przygotowując  się do olimpiady fizycznej.

W kolejnym cyklu trzech wykładów, który odbył się 23-11-2022 r. wzięli udział uczniowie rzeszowskich liceów: VIIILO i XIX LO. W ramach tego spotkania dr hab. Tomasz Więcek, prof. PRz wygłosił wykład pt „Jak zabezpieczyć się przed blockout", a dr Jan Mamczur zapoznał uczniów z praktycznym zastosowaniem fizyki przedstawiając zagadnienia związane z działaniem żyroskopu oraz problemem jednostronnego podparcia mostu.

Kolejne wykłady będą nadal prowadzone w cyklach trzygodzinnych, a ich szczegółowy i harmonogram znajduje się pod adresem: https://wmifs.prz.edu.pl/wyklady-otwarte

Takie wykłady są dobrą okazją do zapoznanie uczniów z oferta edukacyjną naszego wydziału i promocji kierunków studiów tu prowadzonych.  Wszystkim włączającym się w akcje serdecznie dziękujemy.

Powrót do listy aktualności

Nasze serwisy używają informacji zapisanych w plikach cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na używanie plików cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki, które możesz zmienić w dowolnej chwili. Więcej informacji odnośnie plików cookies.

Akceptuję